Taas on se aika vuodesta kun kesäduuni- ja harkkapaikkahakuja viedään maaliin tulevaa kesää varten. Onneksemme mahdollisuuksia on tänäkin keväänä ollut paljon ja uusia hakuja on tähän asti tullut auki aina vielä pitkin kevättä, vaikka selkeä sesonki kohdistuukin tammi-helmikuulle. Varsinkin valtiolle kohdistuvia harjoittelupaikkoja ilmestyy aina sitä mukaa kuin avoimia paikkoja varten saadaan määrärahoja. Aina on myös hyvä pitää mielessä, että harjoitteluja on mahdollisuus suorittaa ympäri vuoden, joten työnhakusivustoja on hyvä pitää silmällä säännöllisesti. Kannattaa siis aktivoitua, seurata uusia ilmoituksia päivittäin sekä ihan ajatuksella pysähtyä jokaisen kiinnostavan ilmoituksen äärelle miettimään, mitä juuri minulla olisi antaa tähän tehtävään.
Hakiessani ensimmäistä kertaa oman alan töitä taisin kirjoittaa ja viilata ensimmäisiä hakemuksiani valehtelematta useita tunteja (tähän saattoi myös vaikuttaa horisontissa siintävä kandiksi valmistuminen ja paniikki siitä, ettei minusta tule mitään jos en nyt saa oman alan töitä). Jo työhakemuksen rakentaminen saattaa siis olla uuvuttavaa hommaa, mutta siihen harjaantuessa uusissa hakemuksissa voi käyttää aiempien rakennetta, kuitenkin aina kohdentaen ydinsisällön haettavan paikan mukaiseksi. Vain kirjoittamalla oppii, tässäkin.
Tässäpä muutama vinkki julkkarin työnhakuun:
- Kannattaa olla valmis tekemään kaikenlaista hommaa opintojen aikana. Valtaosa aloittaa sellaisista tehtävistä, jotka eivät välttämättä vastaa lopullista sijoittumista työelämässä. Kokeile ja ota vastaan yllättäviäkin työmahdollisuuksia.
- Maantieteellinen hajautus. Jos olet kotoisin pienemmältä paikkakunnalta, ehdottoman suositeltavaa on hakea ensimmäistä oman alan duunia kotikonnuilta, sillä isoissa kaupungeissa kuten Tampereella kilpailu on tunnetusti äärimmäisen kovaa. Työkokemuksen tarkoituksena on kuitenkin saada jalkaa työelämän oven väliin sekä kerryttää osaamista, joten alussa ei kannata liikaa rajata sitä missä haluaa työskennellä ja missä ei. Älä siis jätä mitään paikkoja hakematta. Kannattaa myös muistaa etätyön rooli nykytyöelämässä. Se mahdollistaa paikasta riippumattoman työnteon erinomaisesti ja on todennäköisesti jäädäkseen ainakin osittain.
- Peilaa jatkuvasti teoreettista osaamistasi ja työelämävalmiuksiasi. Missä sä haluat olla hyvä? Tämä kuva voi opintojen vaiheesta riippuen olla laajakin ja useat kiinnostuksen kohteet ovat vain plussaa.
- Määräaikaiset virkasuhteet ovat valtiolla enemmän sääntö kuin poikkeus. Ei siis kannata ihmetellä jos hakee vain vakituisia paikkoja eikä haastattelukutsua kuulu. Määräaikaisista pätkistä ja harjoitteluista on valtavasti hyötyä, ja varsinkin valtiolla kaikkea aiempaa kokemusta valtiolta arvostetaan.
- Valtiolle.fi:n kyttääminen ihan päivittäinkin auttaa hahmottamaan työllistymismahdollisuuksia. Poimi siis työpaikkailmoituksista osaamiseen liittyviä asioita, työssä käsiteltäviä teemoja ja mieti miten voisit kehittää niiden näkökulmasta itseäsi.
- Kohdista aina työhakemus. Älä kirjoita ympäripyöreitä vaan tuo esiin konkretiaa. Kiinnosti sinua sitten julkiset hankinnat, ulkomaalaisoikeus, toimeentuloturva-asiat, EU-oikeus tai lasten oikeudet, tuo ilmi se että näitä olet opiskellut ja syvennä osaamistasi oma-aloitteisesti.
- Ethän jätä hakematta uudelleen, vaikka saisit hakemastasi paikasta vastauksen, ettet ole tullut valituksi. Usein työnhaussa on kyse siitä, onko oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Esimerkiksi joissain harjoittelupaikoissa opintojen vaihe voi olla erityisen oleellinen asia osaamisen näkökulmasta.
Kivaa kevättä ja tsemppiä työnhakuun!
Kirjoittaja on Jujun työelämä-, alumni- ja tapahtumavastaava Nelli, joka innostuu oikeusturvaa ja hyvää hallintoa sivuavista kysymyksistä. Entinen cittarin kassa, tuleva oikeusministeriön harkkari.